Tilbake
Kristiansand kanonmuseum
Gunhils Aaby

Arbeidere, fanger, soldater - Møvig i krigsårene

9. april 2015 er det 75 år siden helt spesielle hendelser i andets og byens historie. Blücher ble senka i Drøbaksund. Samme dag ble 13 personer drept og over 60 skadd i det tyske angrepet på Kristiansand. Ett år etter starta bygginga av Batterie Vara på Møvig, en viktig og strategisk plassert del av festningsverket "Atlanterhavsvollen" som strakte seg fra Frankrike til Finnmark. Norge og Kristiansand var blitt en viktig del av det store krigsspillet. tanker og verdier i samfunnet ble påvirka av at man nå levde i et okkupert land.

8. mai 2015 er det 70 år siden det igjen ble fred i Norge. Norge gikk inn i ei ny tid, sterkt prega av de fem krigsåra. Krigen hadde kommet tett innpå befolkningen.

Gjennom dette undervisningsopplegget ønsker Vest-Agder-museet at elevene skal reflektere over angrepet på Norge og hvordan det ramma Kristiansand, hvordan byen, og særlig Møvig, ble påvirka i tida Norge var et okkupert land. Museet vil formidle hvordan byggingen av Batterie Vara foregikk, både med lokal og utenlandsk arbeidskraft, og hvordan livet var for stasjonerte soldater på fortet, soldater som mens de var på Møvig opplevde at deres hjembyer ble bomba og grenser ble flytta. 

Elevene aktiviseres gjennom refleksjon og spørsmål underveis i omvisninga, og ikke minst gjennom en tankevekkende og lærerik mørkevandring gjennom en av anleggets kanonbunkere. der skal oppgaver besvares, uten annet lys enn fra elevenes lommelykt. Disse oppgavene har hovedfokus på at elevene skal reflektere over ideologi, hendelser i krigen og hvordan enkeltmennesket ble påvirka av tida de levde i.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Produsent: Vest-Agder-museet/Kristiansand kanonmuseum
  • Idé/opplegg: Kristiansand kanonmuseum

Publikumskommentarer