Tilbake
Aage Storløkken / Aktuell / NTB scanpix

Culpa! i unntakstilstand (Kilden Teater)

Culpa!, som på grunn av situasjonen rundt Covid-19 har blitt til Culpa! i unntakstilstand, er skrevet av slampoeten Taro Vestøl Cooper i samarbeid med ungdom fra Kristiansand etter en idé av regissør Mine Nilay Yalcin basert på Jens Bjørneboes dikt «MEA MAXIMA CULPA» (Min store skyld) . Dette er ett av Kildens bidrag til Bjørneboejubileet i 2020.

Culpa! i unntakstilstand tar for seg likegyldigheten i vår tid – på sosiale medier, og handler om skjønnhetspress, klimakrise, rasisme og forbudt kjærlighet – om å prøve å bli hørt i en masse av historier online. Om ungdommer som bærer på noe viktig de vil si – men som forsvinner i havet av reklamer, likes og emojis.

Den opprinnelige tanken med Culpa! var å lage en gateteaterforstilling der Kilden Teater skulle henvende seg direkte til de unge, på deres territorium (f.eks. i skolegården, på ungdomsklubben, på skoleveien, i byrommet, parker etc.) med tekster inspirert og delvis skrevet av dem selv. Men med dagens situasjon med isolasjon og store begrensninger for sosial kontakt, så kan vi ikke lenger møtes ansikt-til-ansikt i det offentlige rom. Yalcin kan ikke lenger skape det demokratiske rommet rundt forestillingen på gata eller på ungdommens eget territorium som var forestillingens hovedmål. Når denne friheten ikke lenger er der, må vi se til verdensveven, om den kan fungere som dette demokratiske rommet.

Med Culpa!i unntakstilstand vil vi ta i bruk digitale verktøy som et dramaturgisk grep og integrere det i det kunstneriske uttrykket. Dette vil ikke være et opptak av en forestilling som kan vises på en skjerm, men vi vil integrere det digitale uttrykket som del av selve forestillingen. Her vil Kilden jobbe i formater som sjeldent er blitt brukt i teatersammenheng før, og vi håper at forestillingen kan bli nybrottsarbeid.

Situasjonen rundt Covid-19 skaper en meget spesiell situasjon for dagens ungdom. Den skaper en blanding av isolasjon og invasjon. En invadering av ens privatsfære i hjemmet, samtidig som at man kanskje isolerer seg mer og mer. Denne tematikken vil speiles i forestillingen. Ny tekst vil skrives, legges til og utvikles under prøver. Forestillingen kan gi ungdommen et fora der de kan bearbeide det som skjer og har skjedd. Vi kan også legge til rette for at skuespillerne kan chatte med ungdommen etter forestillingen.

Med å tilpasse Culpa! til den digitale varianten Culpa! i unntakstilstand ønsker vi å skape en forestilling som tar inn over seg de problemstillingene mange unge møter i dagens unntakstilstand med Covid-19. Samtidig vil vi bruke den digitale formen som et kunstnerisk grep slik at vi kan skape det demokratiske rommet som hele tiden har vært vårt mål med forestillingen.

Culpa! i unntakstilstand blir en digital LIVE forestilling for ungdom. Den spilles gjennom et 360-graders kamera som strømmer forestillingen ut fra Kilden til elevene. Elevene kan chatte med skuespillerne etter forestillingen. Vi håper at forestillingen kan bli nybrottsarbeid innen det digitale og et kunstnerisk grep som skaper et aktivt digitalt rom med elevene.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Kilden Teater

Om kunstner / utøver / gruppe

Regi: Mine Nilay Yalcin er utdannet skuespiller fra Nordic Black Theatre, men har arbeidet for det meste som regissør. Yalcin er i ferd med å etablere seg som en viktig stemme innen norsk teater.

Tekst: Taro Vestøl Cooper er en av Nordens fremste slampoeter.
​​​​​​​Medvirkende: Ann Ingrid Fuglestveit, Jenny Ellegård, Fredrik Høstaker, Kevin Mbugua

Publikumskommentarer