Tilbake
Jonathan Vivaas Kise
Aage Storløkken / Aktuell / NTB scanpix

Jonas

2020 er det 100 år siden Jens Bjørneboe ble født i Kristiansand. Kilden Teater markerer jubileet med et brak av en forestilling - en dramatisering av Bjørneboes mest kjente roman, Jonas - med et ungt og vågalt kunstnerisk team.

Opp gjennom tidene har det alltid vært noen som har sloss for de svake, mot systemet og formyndermennesket, og som har insistert på at verden kan forandres. Forfatteren og anarkisten, Jens Bjørneboe, er én av dem. I denne forestillingen møter han en klan fra samme by og med samme ønske - Honningbarna.

Kombinasjonen av det opprørske og kompromissløse i pønken, enkeltmenneskets kamp mot systemet, ungdommens frustrasjon og opplevelse av å bli misforstått henger nært sammen med Bjørneboes tekst. Jonas er en dypt human roman med et stort persongalleri som viser mennesket i all sin kompleksitet på både godt og vondt.

"Den fordømte intelligensen satt jo ikke bare i hodet. Den satt i brystet og hendene og mange andre steder. Hos skolebarn satt den dels i føttene." Fra Jonas av Jens Bjørneboe.

Og den sitter i hjertet.

For historien om den åtte år gamle Jonas handler om alt dette - gutten med stort hode og rund mage som ser bilder i stedet for bokstaver, som trekker ned poengsnittet til skolen sin. Det er en historie om de modigste blant oss, for det er bare de modige, de ekte opprørerne, de som skal forandre verden, som rømmer. Alle andre tilpasser seg.

Om forestillingen

Kilden Teaters dramatisering av Bjørneboes ikoniske roman er til ungdom og for ungdom. I Bjørneboes ånd åpner den med romanens bud til ungdommen. De fremgår som en tematisk hovedlinje som oppfordrer til kritisk tenkning, opprør – og alt annet som hører ungdommen til.

Forestillingen er inspirert av pønkens musikk, språk og stil. Sørlandets egne Honningbarna er perfekte ambassadører for å gi individene og de sosiale «avvikerne» en stemme. Her er det plass til alle. Stemmer skal bli hørt – ungdommen skal bli sett og tatt på alvor.

Selvutnevnt som «borgerskapets utakknemlige sønner» vil Honningbarna bryte ned de konvensjonelle rammene i samfunnet, slik de gjør i sine sceneopptredener. I Jonas flyttes pønken inn i teatret og skillet mellom scene og sal viskes bort. I forestillingen er vi til stede sammen, og i fellesskap utforsker vi historien om den vesle gutten som ikke kunne lese.

Det kunstneriske teamet vil kombinere pønkkonsert med skuespillernes dialog med publikum. Gjennom live-projeksjoner av historiene om Jonas leker de med perspektiv og rom. Tekstmaterialet forener både guttens historie, samt Bjørneboes tanker om ungdom i en og samme fortelling. Det blir en fortettet utgave av romanens mangfoldige tematikker og historier – som forhåpentligvis vil engasjere ungdom både politisk og emosjonelt.

Jonas av Kilden Teater er en pønkete og storslått forestilling som i Bjørneboe-jubileets ånd markerer påtroppende teatersjef Valborg Frøysnes sin første oppsetning i Kilden, og i Kristiansand og Agder.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Produsent: Kilden Teater
  • I samarbeid med: Produsert etter avtale med Teaterforlaget Songbird AS

Om kunstner / utøver / gruppe

Dramatisering: MH Hallum er en prisbelønnet dramatiker som er framført nasjonalt og internasjonalt. Hun vant Ibsenprisen i 2018 med Solveigs andre sang.

Regi: Mari Kjelstadli har i en årrekke arbeidet som regissør ved bl.a. Rogaland teater, Nationaltheatret og Norsk Dramatikkfestival, og som dramaturg ved Nathionaltheatret og flere andre teatre i Skandinavia og England.

Scenografi og kostyme: Nathalie Melbye er en norsk scenograf bosatt i København, der hun har arbeidet ved flere av de største teatrene, bl.a. Betty Nansen, Republique, Aarhus Teater og Odense Teater.

Video og lys: Jonatan Sundström er en anerkjent finsk filmfotograf som nylig vant Finlands største teaterpris Sädepalkinto for beste videodesign til forestillingen Den stora Elden på Teater Viirus i Helsinki. Den gang som nå har han med seg lysdesigneren Lauri Lundahl.
​​​​​​​
​​​​​​​Lyddesign og musikk: Honningbarna er et norsk punkrockband fra Søgne. Bandet debuterte i 2010 med EP-en Honningbarna, og ble januar 2011 kåret til Årets Urørt med sangen Borgerskapets utakknemlige sønner. For debutalbumet La alarmane gå fra 2011, vant de klassen Rock under Spellemannprisen 2011

Publikumskommentarer