Tilbake
Britta Lya Damian
Britta Lya Damian
Britta Lya Damian
Britta Lya Damian

Performance

Sanseerfaringer er en viktig del av performancekunsten. Hvilke ulike sanser har vi? Hvilken sans bruker elevene mest?

Performance tar utgangspunkt i kunstformidleren Britta Lya Damians egen kunstneriske praksis innen performance, video og skulptur. Elevene introduseres for temaet performancekunst som fokuserer på sanselige opplevelser, og hvilke elementer det kan inneholde. 

Performancekunsten er godt egnet til samtale, og til å beskrive hvordan kroppen reagerer på ulike situasjoner. Her vil elevene også stifte bekjentskap med billedkunstnerne Yves Klein, Marina Abramovic, Jan Hakon Erichsen og Tori Wrånes. De er alle kjente kunstnere som bruker kroppen i den kunstneriske prosessen.  

I sanseverkstedet skal elevene føle på en rekke gjenstander; skjult i bokser. Ved å føle på forskjellige materialer, som f.eks. tekstil, silikon eller leire, skal de prøve å beskrive hvordan ting føles gjennom huden. Det som er spennende med berøringssansen er at den inviterer til en bevisstgjøring av elevenes forestillinger eller sanseopplevelser.  I utprøvingene vil de være opptatte av å identifisere objektene. Britta vil anerkjenne denne nysgjerrigheten, men hun ønsker å kunne videreføre elevenes sanseerfaringer; ikke om hva tingene er, men hvordan det føles.  

Sanseverkstedet er en leken oppvarming til selve performancen/forestillingen. Elevene skal samarbeide i grupper og skape en performance som oppleves hovedsakelig gjennom berøring av armene og hendenes rytmer og bevegelser.    

Formålet er at elevene skal få ytterligere erfaringer og større forståelse om hva kroppen er, og hvordan huden fungerer. Hormonforandringer og skjønnhetsidealer rundt ren og vakker hud kan sette mye psykologisk press på ungdom i puberteten. Performance-prosjektet kan skape en slags motvekt som fokuserer på hudens egenskaper fremfor utseende.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Britta Lya Damian
  • Produsent: Britta Lya Damian
  • Idé/opplegg: Britta Lya Damian

Publikumskommentarer