Vest-Agder fylkeskommune
Postadresse: Serviceboks 517, 4605 KRISTIANSAND
Besøksadresse: Tordenskjoldsgate 65, 4605
Telefon: 38074500/90870117 • Nettsted: http://vaf.ksys.no
Kontaktperson:
Abraham i Bibelen og Koranen
Produksjonsliste
Program

Abraham i Bibelen og Koranen

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

"Jeg gidder ikke høre om Abraham! For jeg har vært i Hebron i Palestina der Abraham skal være gravlagt og sett all den dritten som foregår der på grunn av ham!" sier en bekjent.
"Ser du de jødene der? De tror at dette landet er deres fordi det er landet som Allah ga til deres profet Ibrahim. Men Ibrahim er min profet!" forteller en palestinsk gutt som Mehda møter i Hebron.
Slik innleder fortellerne Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie fortellingen om Abraham, en fortelling som er kilden til vår jødisk/kristne og muslimske fellesarv. Den er spekket av dramatikk og sterke følelser: sjalusi og lojalitet, opprør og underkastelse, kall og ofring.

I denne fortellerforestillingen blir den bibelske fortellingen om Abraham speilet mot den koranske. Samtidig trekker fortellerne inn lignelser fra nåtid og egne erfaringer. Etter forestillingen blir det samtale med elevene, der man sammen utforsker en av de mest sentrale fortellingene som har bundet tre verdensreligioner sammen, men som samtidig har vært kilden til splittelse, konflikt og krig.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie
  • Produsent: Mehda Zolfaqari og Per Jostein Aarsand
  • Idé/opplegg: Mehda Zolfaqari og Per Jostein Aarsand

Om kunstner / utøver / gruppe

MEHDA ZOLFAQARI er født i Iran, har vokst oppi en av Oslos mest multikulturelle bydeler og studert i Australia. Hun har jobbet i NRK, blant annet i barneradioen og i Kulturnytt. Som forteller har hun bl.a. opptrådt i Berlin, hamburg, Libanon, på Slottskapellet og for DKS. Siden religiøse tekster som oftest har blitt tolket av menn, har Mehda vært opptatt av å ta på seg kvinnelige briller, og se på fortellingene fra et feministisk perspektiv. Og der religion har vært kilden til splittelser og strid, har Mehda brukt fortellinger fra Koranen i dialog- og forsoningsabeid. Hun var initiativtaker til prosjektet Dialogtreff mellom unge jøder, kristne og muslimer i Oslo; et prosjekt som ble satt i gang etter terrorangrepet 22. juli 2011.

ALF MARTIN LIE er forteller og medlem i Fortellerhuset. Han har erfaring som lærer og skolebibliotekar, og utdanningsbakgrunn innen teologi, historie og pedagogikk i tillegg til muntlig fortelling. Alf Martin elsker det lyttende rommet rundt en fortelling. Han liker det lekne, det poetiske, det kraftfulle og det stille i fortellerkunsten. Inspirasjonen henter han fra skogens stier og byens gater. Historiene finner han i den muntlige fortellertradisjonen, i hellige skrifter og i hverdagens liv. Han er opptatt av å integrere den muntlige fortellingen i undervisning, og har sett hvor stort potensiale for motivasjon, læring og kreativitet som ligger i dette. Han forteller historier på skoler, i kirker, ved bibliotek, retreater, seminarer og rundt leirbålet.


Medvirkende

  • Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie
  • Mehda Zolfaqari
  • Alf Martin Lie

Multimedia og vedlegg

Bilder

Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie
Foto: Roger Hennum, Drammen Sacred Festival 2014
Alf Martin Lie
Foto: Erlend Berge
Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie
Foto: Lars Opstad, Kulturtanken
Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie
Foto: Lars Opstad, Kulturtanken
Mehda Zolfaqari og Alf Martin Lie
Foto: Lars Opstad, Kulturtanken
Litteratur, Kulturarv
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Barb Lamprecht Wang
Kontaktperson utøver
Mehda Zolfaqari
Programlengde
40 minutter
Maks publikumsantall
90
Arena / rom
Gymsal, aula eller klasserom
Annet utstyr
Trenger to stoler
Merknad
Etter forestillingen vil utøverne ha en samtale med elevene om dagsaktuelle temaer. Derfor er det ønskelig at læreren forbereder elevene og/eller tar samtalen videre med seg til klasserommet. Eksempler på tema som samtalen kan dreie seg om: krig eller forsoning, hellig krig og ekstremisme, flukt, kvinnesyn, idoldyrkelse og fortelling som læremiddel.Tilbys uke 36 og ukene 6 og 7.
Arrangører
Arrangert av:
Vest-Agder fylkeskommune
Produsent:
Mehda Zolfaqari og Per Jostein Aarsand
Medvirkende
  • Mehda Zolfaqari
  • Alf Martin Lie