Tilbake
Erik Breivik
Erik Breivik

Livsfrisen

Edvard Munch skapte i 1890-årene motivene til en billedserie som senere fikk betegnelsen Livsfrisen. Han beveget seg bort fra 1880-årenes realisme og søkte seg mot symbolismen, naturen og – livet selv.  Gjennom vandreutstillingen Livsfrisen vil elevene bli nærmere kjent med de berømte bildene som tar utgangspunkt i Munchs egne personlige liv og erfaringer, men som settes inn i et større perspektiv.  Livsfrisen viser at han hadde et bevisst ønske om å påvirke andre mennesker med sin kunst: — ”I min kunst har jeg forsøkt å få forklart meg livet og dets mening. Jeg har også ment å hjelpe andre til å klarlegge seg livet”.

Vandreutstillingen har sin bakgrunn i boken "Livsfrisens tilblivelse" av Jan-Thurmann Moe. Forfatteren har jobbet som konservator fra 1950 til 1997 ved Edvard Munchs atelier på Ekely, Nasjonalgalleriet og Munchmuseet på Tøyen. Etter 47 år har Thurmann opparbeidet seg en unik teknisk kjennskap over bildene til Munch. Dermed vil elevene lære om teknikken kalt "hestekuren". Den handler om hvordan Munch utsatte maleriene for vær og vind for å oppnå det rette kunstneriske uttrykket.

Formidlingen vil være todelt. Kunstprosjektet starter med en introduksjon og Powerpoint presentasjon. Hvem var Edvard Munch? Vi snakker om Munch og hva han viste på kunstutstillingene i Norge, Tyskland og Paris. Senere blir elevene presentert for billedsyklusen Livsfrisen. Andre del består av en gjennomgang av bildene som er overført på lerret og papir, og satt opp som en utstilling på staffelier.  Bildene blir presentert og for hvert enkelt bilde får elevene vite hvor og når det er malt eller trykket med hovedvekt på teknikk. Til slutt går elevene fritt rundt og studerer bildene. Kunstformidleren vil kunne besvare spørsmål etter behov samt repetere fra presentasjonen. Formidleren vil også gi elevene et innblikk om hvor stor betydning Edvard Munch har fått i kunsthistorien.

Boken ”Livsfrisens tilblivelse” blir utgitt på Kontur Forlag i oktober 2016.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Produsent: Quarto AS ved Erik Breivik, tlf. 968 49 000, e-post: breivikerik@gmail.com 
  • Idé/opplegg: Erik Breivik i samarbeid med Jan Thurmann-Moe.

Publikumskommentarer