Vest-Agder fylkeskommune
Postadresse: Serviceboks 517, 4605 KRISTIANSAND
Besøksadresse: Tordenskjoldsgate 65, 4605
Telefon: 38074500/90870117 • Nettsted: http://vaf.ksys.no
Kontaktperson:
Arbeidere, fanger, soldater - Møvig i krigsårene
Produksjonsliste
Program

Arbeidere, fanger, soldater - Møvig i krigsårene

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

9. april 2015 er det 75 år siden helt spesielle hendelser i andets og byens historie. Blücher ble senka i Drøbaksund. Samme dag ble 13 personer drept og over 60 skadd i det tyske angrepet på Kristiansand. Ett år etter starta bygginga av Batterie Vara på Møvig, en viktig og strategisk plassert del av festningsverket "Atlanterhavsvollen" som strakte seg fra Frankrike til Finnmark. Norge og Kristiansand var blitt en viktig del av det store krigsspillet. tanker og verdier i samfunnet ble påvirka av at man nå levde i et okkupert land.

8. mai 2015 er det 70 år siden det igjen ble fred i Norge. Norge gikk inn i ei ny tid, sterkt prega av de fem krigsåra. Krigen hadde kommet tett innpå befolkningen.

Gjennom dette undervisningsopplegget ønsker Vest-Agder-museet at elevene skal reflektere over angrepet på Norge og hvordan det ramma Kristiansand, hvordan byen, og særlig Møvig, ble påvirka i tida Norge var et okkupert land. Museet vil formidle hvordan byggingen av Batterie Vara foregikk, både med lokal og utenlandsk arbeidskraft, og hvordan livet var for stasjonerte soldater på fortet, soldater som mens de var på Møvig opplevde at deres hjembyer ble bomba og grenser ble flytta. 

Elevene aktiviseres gjennom refleksjon og spørsmål underveis i omvisninga, og ikke minst gjennom en tankevekkende og lærerik mørkevandring gjennom en av anleggets kanonbunkere. der skal oppgaver besvares, uten annet lys enn fra elevenes lommelykt. Disse oppgavene har hovedfokus på at elevene skal reflektere over ideologi, hendelser i krigen og hvordan enkeltmennesket ble påvirka av tida de levde i.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Produsent: Vest-Agder-museet/Kristiansand kanonmuseum
  • Idé/opplegg: Kristiansand kanonmuseum

Multimedia og vedlegg

Bilder

Møvig forts kanon II – en av fire 38cm SK C/34 Krupp kanoner på fortet – fotografert i 1942/1943. I bakgrunnen sees brakkebebyggelse og den store kranen som ble brukt i byggearbeidet og til å montere kanonene. Denne kanonen er bevart i dag som museumskanon.
Foto: Kristiansand kanonmuseum
Kasematten, Kristiansand kanonmuseum
Foto: Gunhils Aaby
Kulturarv
Trinn: 9 - 10
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Barb Lamprecht Wang
Kontaktperson utøver
Arild Andersen, driftsleder/formidler , tlf. 913 43 938, e-post: a.andersen@vestagdermuseet.no  Stan Reed, avdelingsleder, tlf. 936 44 165, e-post: s.reed@vestagdermuseet.no  
Programlengde
90 min
Maks publikumsantall
50
Arena / rom
Kristiansand kanonmuseum, Møvig
Merknad
Mye av opplegget foregår utendørs. Elevene må ha godt fottøy og klær tilpasset vær og vind.
Arrangører
Arrangert av:
Vest-Agder fylkeskommune
Produsent:
Vest-Agder-museet/Kristiansand kanonmuseum