Tilbake
Stiv kuling AS

Påskekollektivet

Påskekollektivet er et verksted hvor elevene tar utgangspunkt i en felles konstruksjon i målestokk 1:1 sammen med arkitektene fra Stiv kuling. Det legges opp til et stort gruppearbeid hvor elevene bygger og lærer om hverandre. Prosjektet tar utgangspunkt i de langvarige lokale tradisjonene (rundt Lista fyr) med å la barna lage egne hytter i påsken, for deretter å gå på besøk til hverandre. Ved å ta utgangspunkt i en stor felles konstruksjon, for så å ”gjøre denne ferdig” med restematerialer og søppel funnet på strendene vil elevene skape et eget kreativt sted på Lista og berømme denne tradisjonen.

Vi vil fokusere på det kollektive i samfunnet fremfor de individuelle, både i arbeids- og boform. En innledende forelesning vil ta opp disse utfordringene. Dette er en kommentar til steders utvikling i vår samtid og en respekt av de lokale tradisjonene. Prosjektet vil i stor grad være publikasjonsvennlig og vil være del av en utstilling i regi av Stiv kuling arkitekter samme sted.

Elevene i prosjektet skal:

  • ‐ utvide deres kunnskap og forståelse for arkitektur, historie og kultur
  • ‐ oppnå en (romlig) forståelse som går utover det historiske
  • ‐ møte andre fagdisipliner, gjennom gruppearbeid, individuelle øvelser og diskusjonsforum
  • ‐ kunne kommunisere/formidle det de oppnår både internt og utad 

Mål med tilbudet: 

Vi tar utgangspunkt i den generelle delen av læreplanen under det skapande mennesket: ...”Særdrag ved mennesket er at det både kan fatte det tidlegare slektledd har tenkt og følt, bruke det dei har utretta og forma - og samtidig overskride dei grenser fortida sette ved nybrott og skaparkraft.
Oppfostringa skal fremje både lojalitet til det nedarva og lyst til å bryte nytt land. Da må ho gi både praktisk tame og innsikt - trene både hand og ånd.
Oppfostringa skal gi elevane lyst på livet, mot til å gå laus på det og ønske om å bruke og utvikle vidare det dei lærer. ”..

Hovedmålet med prosjektet er å teste ut nye måter å formidle og forstå
arkitektur og bygningsarv på. Ved å bygge i skala 1:1 vil elevene utvide sine kunnskaper både teoretisk og håndverksmessig. I forkant av workshopen vil Stiv kuling ha utarbeidet maler elevene skal produsere etter. Elementene og teknikken tar utgangspunkt i eldre byggeteknikker i treverk, men i bearbeidet ny form. 

Delmål i prosjektet er for elevene å bedre forstå geometri og oppbygging av elementer/figurer, samt egenskapene til treverk som material.

Tilpasning til /forankring i læreplanen: 

Generell del av læreplanen: Det skapende mennesket

KHV1-01
Arkitektur
- bygge og teste bærende konstruksjoner i ulike materialer

MAT1-04
Geometri
- undersøkje og beskrive eigenskapar ved to- og tredimensjonale figurar og bruke eigenskapane i samband med konstruksjonar og berekningar

NAT01-03
Teknologi og design
- teste og beskrive egenskaper ved materialer som brukes i en produksjonsprosess, og vurdere materialbruken ut fra miljøhensyn

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Stiv kuling AS
  • Produsent: Stiv Kuling AS
  • Idé/opplegg: Stiv kuling AS ved Anders Eik Pilskog og Jan Gunnar Skjeldsøy 

Publikumskommentarer