Vest-Agder fylkeskommune
Postadresse: Serviceboks 517, 4605 KRISTIANSAND
Besøksadresse: Tordenskjoldsgate 65, 4605
Telefon: 38074500/90870117 • Nettsted: http://vaf.ksys.no
Kontaktperson:
En studie i stål
Produksjonsliste
Program

En studie i stål

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Prosjektet "En studie i stål" gir elevene en fin anledning til å jobbe fysisk og samarbeide med kunstneren Håkon Gåre om å utvikle en temporær stålskulptur utendørs. Skulpturen har kvaliteter som gjør at den enkelt kan flyttes og settes opp på nye steder i nye former. Hva slags form og hvilken plassering kan skulpturen innta i nærheten av skolen?

Sammen med kunstneren skal elevene studere materialet samt planlegge og bestemme formen til skulpturen. Monteringen av skulpturene overlates etter hvert av elevene selv.  Akkurat som en stålplate, er også mennesket formbart. Ved å gi elevene kontroll over noe tilsynelatende flatt og uinspirert, og la dem gi form til noe uventet, viser Gåre til hvilke muligheter som ligger hos den enkelte elev.   

Gjennom bruk av moderne teknologi, som for eksempel en laserskjærer, kan man skape nye uttrykk. Gåre vil kunne belyse at en kunstner nødvendigvis ikke trenger å være flink til tegne.  Den moderne teknologien med sine vannjeter, laserkuttere, 3D-printere og automatiserte prosesser har potensialet til å gjenspeile samfunnet vi lever i og spesielt arbeidsmarkedet disse elevene kommer til å være en del av.

Skulpturens materiale er 3 x 1,5 meter rustfritt stålplate (1,5 mm tykk) som har blitt strimlet ved bruk av laser. (Utskjæringen gir ikke nevneverdige skarpe kanter, men det er likevel greit å arbeide med hansker.) Selv om materialet virker å bestå av mange enkeltstående deler, er de fremdeles forbundet i ett stykke i hver ende. Ved å føre endestykkene av strimlene i bakken lages et holdepunkt, noe som muliggjør at strimlene kan innta en ny, spent form.  Når endestykkene blir dratt opp av bakken, søker strimlene tilbake til utgangspunktet. Den tilbakevirkende kraft gjør det også enklere  å transportere stålplaten. På denne måten kan elevene kan utforme en stedspesifisert og portabel skulptur ved hjelp av minimal påvirkningskraft.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vest-Agder fylkeskommune
  • Kunstnere/grupper: Håkon Gåre
  • Produsent: Håkon Gåre
  • Idé/opplegg: Håkon Gåre, tlf. 932 21 442, e-post: hvordangare@gmail.com


Multimedia og vedlegg

Bilder

Håkon Gåre, Skulpturell formstudie, 2016. Møglestu vgs 1
Foto: Håkon Gåre
Håkon Gåre, Skulpturell formstudie, 2016. Møglestu vgs 2
Foto: Håkon Gåre
Håkon Gåre, Skulpturell formstudie, 2016. Møglestu vgs. 3
Foto: Håkon Gåre
Håkon Gåre, Skulpturell formstudie, 2016. Møglestu vgs. 4
Foto: Håkon Gåre
Håkon Gåre,Skulpturell formstudie, 2016, Møglestu vgs. 5
Foto: Håkon Gåre
Visuell kunst
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Vest-Agder fylkeskommune, Irene Ikdal rådgiver for visuell kunst, tlf. 38 07 45 36, e-post: irene.ikdal@vaf.no
Kontaktperson utøver
Håkon Gåre, tlf. 932 21 442, e-post: hvordangare@gmail.com
Programlengde
90 min.
Maks publikumsantall
25
Arena / rom
Utendørs. Krav til areal: ca 2x2 meter og minst 15 cm jord
Er workshop
Ja
Bærehjelp
1 person
Merknad
I utgangspunktet kan elevene komme som de er og kle seg etter været. Men det kan være lurt med godt fottøy når man skal trø spaden i jorda for å lage spor til strimlene. Fint om de har egne, enkle arbeidshansker og kanskje ikke at de har på seg sine fineste klær.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Vest-Agder fylkeskommune
Produsent:
Håkon Gåre